Vergelijk 440 verzekeringen van 81 verzekeraars, 100% onafhankelijk!

5 procent meer wanbetalers zorgpremie

Zorgverzekering

Steeds meer Nederlanders kunnen hun zorgverzekering niet meer betalen of weigeren dit te doen. Onderzoek door de NOS liet blijken dat het aantal wanbetalers sinds het begin van 2013 met 5 procent is toegenomen.Zondag 23 juni 2013
Zowel het aantal mensen dat de zorgpremie niet kan betalen als het aantal mensen dat de zorgpremie niet wil betalen nam flink toe. Steeds vaker wordt de premie ingehouden op de uitkering of het loon van de verzekerde. Dit gebeurt pas als iemand zijn of haar zorgverzekering een half jaar niet heeft betaald. Ook het aantal betalingsregelingen dat met de zorgverzekeraar werd getroffen, nam toe.
 
5 procent
Begin dit jaar waren er 300.000 personen die de verplichte premie van de basisverzekering niet konden betalen. Nadat het eigen risico in 2013 steeg naar 350,- euro, nam het aantal wanbetalers plots sterk toe naar een totaal van 340.000 – een toename van 5 procent sinds 1 januari. Op 1 januari waren er zo’n 299.000 mensen die hun zorgpremie al langer dan een half jaar genegeerd hadden. Dit aantal nam in een half jaar toe met 15.000. Mocht dit tempo zich aanhouden, dan zijn er aan het eind van 2013 zo’n 340.000 langdurige wanbetalers.
 
Hardere aanpak
Het College voor Zorgverzekeringen maakt het de zorgverzekeraars alsnog mogelijk om de zorgpremie te innen. Als het zo ver komt, betaalt de verzekerde ook een boete van 35 procent. Deze aanpak is echter ook niet erg succesvol. Van de 1,5 miljard euro die nog van het jaar 2009 geïnd moet worden, is pas 600 miljoen binnen. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt dat zorgverzekeraars de wanbetalers harder moeten aanpakken.
iPad actie iPad winnen?
Deel uw ervaring en maak automatisch kans op een iPad 3!

Deel zelf uw ervaring
Handige informatie De gemiddelde zorgverzekering op Verzekeraar.nl scoort een 6.6 (490 ervaringen) en kost € 116,65 p/m.

Vergelijk zorgverzekeringen

Handige links:
Laatste nieuws
Geplaatst op dinsdag 1 oktober 2019

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.

Geplaatst op dinsdag 24 september 2019

Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.

Geplaatst op dinsdag 1 januari 2019

Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...

Geplaatst op donderdag 27 december 2018

Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...

Geplaatst op dinsdag 25 december 2018

Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.

Meer nieuws
Ons pand Verzekeraar.nl
Vergelijk, kies en bespaar
Contact
Over Verzekeraar.nl:
Zij gingen u voor

Aantal vergelijkingen
door bezoekers in de
afgelopen 7 dagen:

13850
Vergelijk op Verzekeraar.nl o.a.: Monuta ANWB Ohra Inshared Centraal Beheer Achmea Unive Hema