De Zorgpremies van 2019 zijn bekend! 17 zorgverzekeringen Bekijk Zorgpremies! Vanaf
€ 109

17 procent verzekerden goed voor 80 procent zorgkosten

Zorgverzekering

Volgens onderzoek door Vektis wordt 80 procent van de zorgkosten gemaakt door 17 procent van de verzekerden. Het onderzoek keek naar de kosten die onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) en dus de basisverzekering vallen. Voor het onderzoek onderzocht Vektis het gebruik en de kosten van zorg in alle Nederlandse gemeenten.Woensdag 13 december 2017
In de gemeenten Ameland (Friesland) en Boekel (Brabant) werden de meest extreme verhoudingen gevonden: 13,7 tot 14,1 procent van de inwoners bleek hier verantwoordelijk voor 80 procent van de kosten van de basiszorg. In het Limburgse Roerdalen werd de minst extreme verhouding waargenomen, namelijk 20 procent.
 
Standaard gebruik
Gemiddeld maakt 87 procent van de verzekerden jaarlijks minstens één keer gebruik van zijn of haar zorgverzekering. Onder de zorg die zij gebruiken vallen huisartsenzorg, ziekenhuiszorg, specialistische zorg, psychologische zorg, fysiotherapie en / of wijkverpleging. Het percentage dat de zorgverzekering op deze manier gebruikt kan per gemeente variëren van 85 tot 92 procent. Voor ziekenhuiszorg geldt dat gemiddeld 57 procent van de verzekerden jaarlijks zorg nodig heeft.
 
Verschillende zorgkosten per gemeente

Het onderzoek liet duidelijke verschillen zien in de verschillende zorgkosten die gemeenten per verzekerde betalen voor de Wet langdurige zorg (Wlz) en Zvw. In het Gelderse Ermelo kwamen de kosten per jaar op gemiddeld 6.720 euro per verzekerde. Een paar kilometers verderop ligt de gemeente met de laagste kosten, namelijk Zwolle met slechts 2.280 euro per verzekerde. Dergelijke verschillen kunnen echter voor een groot deel verklaard worden door de locaties van zorginstellingen zoals verpleeghuizen en ziekenhuizen. Gemiddeld genomen zijn gemeenten rond de 3.500 euro kwijt. Bijna 70 procent van deze kosten valt onder de Zorgverzekeringswet.
 
Wijkverpleging
Vektis besloot eveneens te onderzoeken hoe het gesteld is met de wijkverpleging en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit onderzoek toonde aan dat gemiddeld 255 van de 10.000 ouderen de wijkverpleging gebruikt. In 18 gemeenten bleek een aanzienlijk hoger aantal (ruim 400) gebruik te maken van de wijkverpleging, terwijl slechts drie gemeenten onder de 150 wisten te komen. Gemiddeld ontvangen 214 van de 10.000 ouderen Wmo-ondersteuning. Zes verschillende gemeenten kwamen boven de 600 uit, terwijl drie gemeenten onder de 100 kwamen.
iPad actie iPad winnen?
Deel uw ervaring en maak automatisch kans op een iPad 3!

Deel zelf uw ervaring
Handige informatie De gemiddelde zorgverzekering op Verzekeraar.nl scoort een 6.6 (483 ervaringen) en kost € 117,10 p/m.

Vergelijk zorgverzekeringen

Handige links:
Laatste nieuws
Geplaatst op dinsdag 4 december 2018

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft bekendgemaakt dat het zal onderzoeken of het wel is toegestaan dat zorgverzekeraars cadeaus aanbieden aan nieuwe klanten. Vorige week wist een advertentie van verslavingszorginstelling SGGZ het nieuws te halen door overstappers een iPhone XR t.w.v. 800,- euro aan te bieden.

Geplaatst op maandag 3 december 2018

Mensen die geen gebruik maken van hun basisverzekering, betaalden in 2018 zo'n 75 procent meer voor hun verzekering dan in 2006, het jaar waarin het nieuwe zorgstelsel werd ingevoerd. Wie wel gebruik maakt van de basisverzekering, betaalde 68 procent meer. Onderzoeksbureau MoneyView voerde het onderzoek naar de zorgkosten uit.

Geplaatst op maandag 3 december 2018

De contractering tussen de vier grote zorgverzekeraars en de ziekenhuizen is nog niet rond. VGZ wist tot en met 26 november afspraken te maken met 35 procent van de ziekenhuizen. Voor Zilveren Kruis ligt dat percentage op 51 procent. Ook CZ en Menzis hebben nog niet alle contracten rond, maar zijn ervan overtuigd dat hun verzekerden in 2019 bij...

Geplaatst op woensdag 28 november 2018

In 2019 zal zorgverzekeraar CZ stoppen met het vergoeden van alternatieve behandelingen die volgens klanten van de verzekeraar "belachelijk" zijn. Reïncarnatietherapie, craniosacraaltherapie en ayurveda vallen onder de behandelingen die volgend jaar niet meer onder de aanvullende dekkingen vallen.

Geplaatst op donderdag 15 november 2018

Na de bekendmaking van alle zorgpremies voor 2019 geeft circa 17 procent van de Nederlanders aan dat het interessant kan zijn om over te stappen naar een andere zorgverzekering, volgens een poll van Pricewise. De verschillen tussen de premies die zorgverzekeraars volgend jaar zullen rekenen zijn groter dan in voorgaande jaren, wat mogelijk zal...

Meer nieuws
Ons pand Verzekeraar.nl
Vergelijk, kies en bespaar
Contact
Over Verzekeraar.nl:
Zij gingen u voor

Aantal vergelijkingen
door bezoekers in de
afgelopen 7 dagen:

13725
Vergelijk op Verzekeraar.nl o.a.: Monuta ANWB Ohra Inshared Centraal Beheer Achmea Unive Hema