Vergelijk 450 verzekeringen van 82 verzekeraars, 100% onafhankelijk!

Aantal wanbetalers zorgverzekering afgenomen in 2017

Zorgverzekering

In 2017 is het aantal wanbetalers van de zorgverzekering opnieuw afgenomen in vergelijking met voorgaande jaren. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Personen die in Nederland wonen of werken, zijn volgens de Zorgverzekeringswet verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Wie zes maanden lang zijn of haar zorgpremie niet betaalt, wordt geregistreerd als wanbetaler van de zorgverzekering.Dinsdag 16 oktober 2018
Het aantal wanbetalers wist in 2014 een absolute piek te bereiken. Gedurende dit jaar weigerde 2,2 procent van de 18-plussers binnen Nederland de zorgpremie te betalen, of was hiertoe niet in staat. Sinds 2015 telt Nederland jaarlijks minder wanbetalers. In 2017 werd het laagste percentage van de afgelopen jaren bereikt, namelijk 1,7 procent. Een waarschijnlijke reden voor het afnemende aantal wanbetalers is de vernieuwde wetgeving rondom zorgverzekeringen, die het uitstromen uit de wanbetalersregeling versnelt.
 
Mannen koploper
Volgens de cijfers van 2017 worden mannen vaker dan vrouwen geregistreerd als wanbetaler. Vorig jaar kwam 2,1 procent van de mannen in de problemen met het betalen van de zorgverzekering, tegenover 1,3 procent van de vrouwen. Tussen de leeftijden 30-35, 35-40 en 25-30 jaar kwamen de meeste wanbetalers voor onder de mannen. Voor vrouwen bleken de leeftijden grotendeels gelijk te zijn.
 
Afkomst
Onder de personen met een migratieachtergrond bleek 3,6 procent van de 18-plussers zich niet te kunnen of willen houden aan de betaalplicht van de zorgpremie, tegenover 1,1 procent van de verzekerden met een Nederlandse afkomst. Hoewel niet duidelijk is onderzocht waarom het verschil zoveel groter is bij mensen met een migratieachtergrond, stelt econoom Peter Hein van Mullingen dat personen met een niet-westerse achtergrond statistisch gezien een groter risico lopen op armoede.
iPad actie iPad winnen?
Deel uw ervaring en maak automatisch kans op een iPad 3!

Deel zelf uw ervaring
Handige informatie De gemiddelde zorgverzekering op Verzekeraar.nl scoort een 6.6 (488 ervaringen) en kost € 117,10 p/m.

Vergelijk zorgverzekeringen

Handige links:
Laatste nieuws
Geplaatst op dinsdag 1 januari 2019

Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...

Geplaatst op donderdag 27 december 2018

Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...

Geplaatst op dinsdag 25 december 2018

Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.

Geplaatst op vrijdag 21 december 2018

Onderzoek door Q&A Insights & Consultancy, in opdracht van Independer, heeft aangetoond dat er nog altijd hardnekkige misverstanden bestaan omtrent de zorgverzekering. Zo zou grofweg dertig procent van de Nederlanders geloven dat het niet is toegestaan om van zorgverzekering over te stappen terwijl hij of zij in het ziekenhuis ligt, en is zo'n...

Geplaatst op vrijdag 21 december 2018

Ook in 2019 zal de gemeente Pijnacker-Nootdorp via zorgverzekeraar DSW een collectieve zorgverzekering aanbieden aan inwoners met een laag inkomen. De gemeente kwam tot een overeenkomst met de verzekeraar om bestaande afspraken te verlengen.

Meer nieuws
Ons pand Verzekeraar.nl
Vergelijk, kies en bespaar
Contact
Over Verzekeraar.nl:
Zij gingen u voor

Aantal vergelijkingen
door bezoekers in de
afgelopen 7 dagen:

16810
Vergelijk op Verzekeraar.nl o.a.: Monuta ANWB Ohra Inshared Centraal Beheer Achmea Unive Hema