20 procent meer ZZP'ers in de zorg

Zorgverzekering

In de eerste drie kwartalen van 2018 hebben circa 10.000 zorgmedewerkers ervoor gekozen om zich bij de Kamer van Koophandel (KvK) in te schrijven als ZZP'er in de zorg. Dit is een toename van zo'n 20 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.Donderdag 25 oktober 2018
De krant meldt dat steeds meer zorgmedewerkers als zelfstandige aan de slag gaan om te ontkomen aan de hoge werkdruk, de administratieve lasten en andere omstandigheden bij de werkgever. Omdat er op de zorgmarkt sprake is van een krapte qua arbeiders, zijn de nieuwe ZZP'ers erg gewild en kunnen zij hoge tarieven rekenen voor hun diensten.
 
Duurder
Door de toename in het aantal nieuwe zorg ZZP'ers worden zorginstellingen geconfronteerd met hoge loonkosten. Alleen in 2017 al moest er 17 procent meer betaald worden voor het inhuren van zelfstandigen in ziekenhuizen en voor gehandicaptenzorg. Ouderenzorg werd 16,4 procent duurder terwijl GGZ 11 procent meer kostte. Bovendien wordt het voor de zorginstellingen moeilijker om werkroosters in te delen door een afnemend aantal vaste werknemers.
 
Reactie NVZ
Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is het een slechte ontwikkeling dat steeds meer zorgwerknemers zich inschrijven als ZZP'er. “Dit verhoogt de werkdruk voor de collega’s die in loondienst zijn. Deze worden dubbel benadeeld door het feit dat zij wel bereid zijn lastige diensten te draaien”, aldus een woordvoerder. “Voor de patientveiligheid is het ook nog eens gevaarlijk, omdat er geen band bestaat tussen de ingehuurde ZZP'ers en de teamleden en de patienten. Een slechte samenwerking neemt extra risico’s met zich mee.”
 
Financiële problemen
Door het inhuren van dure ZZP'ers wordt de kans groter dat ziekenhuizen in de financiële problemen komen. Om personeelstekort op te vangen zijn ziekenhuizen vaak genoodzaakt om professionals in te huren. Het MC Slotervaart te Amsterdam zou door een dergelijke situatie al in de financiële problemen zijn beland. Dit ziekenhuis vroeg dinsdag samen met vier ziekenhuizen uit Flevoland om uitstel van betaling.
iPad actie iPad winnen?
Deel uw ervaring en maak automatisch kans op een iPad 3!

Deel zelf uw ervaring
Handige informatie De gemiddelde zorgverzekering op Verzekeraar.nl scoort een 6.6 (476 ervaringen) en kost € 112,75 p/m.

Vergelijk zorgverzekeringen

Handige links:
Laatste nieuws
Geplaatst op zondag 11 november 2018

Voor de meest gekozen basisdekking van zorgverzekeraar De Friesland zullen klanten volgend jaar een maandelijkse premie van 125,45 euro betalen. De verzekeraar maakte zaterdag bekend dat de premie met 8,50 euro (7,3 procent) zal worden verhoogd voor 2019.

Geplaatst op zondag 11 november 2018

In 2019 zullen klanten van Univé maandelijks 4,45 tot 4,75 euro extra betalen, afhankelijk van de basisdekking die zij kiezen. De natura basisverzekering (Zorg Geregeld) gaat volgend jaar 120,95 euro per maand kosten, terwijl de basisvariant met extra keuzevrijheid (Zorg Vrij) een maandelijkse premie van 126,- euro zal kennen.

Geplaatst op zaterdag 10 november 2018

CZ zal in 2019 een basispremie van 124,80 euro per maand rekenen voor de zorgverzekering. Klanten van de verzekeraar moeten rekening houden met een toename van 8,55 euro per maand, wat neerkomt op een verhoging van 7,4 procent en een toename van 102,60 euro op jaarbasis. CZ was met de bekendmaking de eerste grote zorgverzekeraar die de nieuwe...

Geplaatst op zaterdag 10 november 2018

Voor de basispremies van Menzis en VGZ betalen klanten komend jaar 122,- en 120,95 euro per maand. Hiermee heeft Menzis een premieverhoging van 3 euro per maand (36 euro per jaar) aangekondigd, terwijl VGZ maandelijks een 4,75 euro hogere premie zal rekenen, of 57 euro op jaarbasis.

Geplaatst op dinsdag 6 november 2018

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) acht de kans reëel dat de zorgpremies in 2019 ruim hoger liggen dan in 2018. Dat baseert de toezichthouder op basis van de jaarlijkse monitor zorgverzekeringen.

Meer nieuws
Ons pand Verzekeraar.nl
Vergelijk, kies en bespaar
Contact
Over Verzekeraar.nl:
Zij gingen u voor

Aantal vergelijkingen
door bezoekers in de
afgelopen 7 dagen:

14492
Vergelijk op Verzekeraar.nl o.a.: Monuta ANWB Ohra Inshared Centraal Beheer Achmea Unive Hema