Vergelijk 445 verzekeringen van 82 verzekeraars, 100% onafhankelijk!

Misverstanden over zorgverzekering blijven bestaan

Zorgverzekering

Onderzoek door Q&A Insights & Consultancy, in opdracht van Independer, heeft aangetoond dat er nog altijd hardnekkige misverstanden bestaan omtrent de zorgverzekering. Zo zou grofweg dertig procent van de Nederlanders geloven dat het niet is toegestaan om van zorgverzekering over te stappen terwijl hij of zij in het ziekenhuis ligt, en is zo'n twintig procent van de jongvolwassenen ervan overtuigd dat het eigen risico kost om een bezoek aan de huisarts te brengen. Volgens het onderzoek zijn het met name de jongere verzekerden die slecht op de hoogte zijn van de dekkingen die wel en niet onder de basisverzekering vallen.Vrijdag 21 december 2018
Onder de veel voorkomende misverstanden vallen verder: het geloof dat er een dure aanvullende dekking voor nodig is om goede ziekenhuiszorg te ontvangen, de gedachte dat zorgverzekeraars mensen mogen afwijzen voor de basisverzekering en dat de basisverzekeringen per zorgverzekeraar kunnen verschillen. 

Basisverzekering 
Jaarlijks besluit de overheid welke dekkingen verplicht in het basispakket van de zorgverzekering thuishoren. Het zijn dus niet de zorgverzekeraars, maar de overheid die de inhoud van de basisdekking bepalen. Zorgverzekeraars hebben echter wel vrij spel wat de aanvullende dekkingen betreft. 

Acceptatieplicht
Zorgverzekeraars hebben niet het recht om klanten de deur te wijzen. Zo'n twintig procent van de ondervraagden was er niet van op de hoogte dat zorgverzekeraars een acceptatieplicht hebben. Dit houdt simpel gezegd in dat deze maatschappijen niemand mogen weren op basis van bijvoorbeeld leeftijd. Wel is het toegestaan om personen met een betalingsachterstand te weren. 

Ziekenhuisbezoek en eigen risico
Bijna een derde van de ondervraagden gaf tijdens het onderzoek aan dat het geen eigen risico kost om op afspraak een behandeling te ondergaan in het ziekenhuis. Nog eens 14 procent gaf aan het antwoord op de vraag niet te weten. In geval van een ziekenhuisbezoek, zal de verzekerde wel eigen risico betalen. Het is dan ook verstandig om - indien mogelijk - kleine behandelingen uit te laten voeren door de huisarts, bij wie het geen eigen risico zal kosten. 
iPad actie iPad winnen?
Deel uw ervaring en maak automatisch kans op een iPad 3!

Deel zelf uw ervaring
Handige informatie De gemiddelde zorgverzekering op Verzekeraar.nl scoort een 6.6 (489 ervaringen) en kost € 117,10 p/m.

Vergelijk zorgverzekeringen

Handige links:
Laatste nieuws
Geplaatst op dinsdag 1 januari 2019

Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...

Geplaatst op donderdag 27 december 2018

Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...

Geplaatst op dinsdag 25 december 2018

Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.

Geplaatst op vrijdag 21 december 2018

Ook in 2019 zal de gemeente Pijnacker-Nootdorp via zorgverzekeraar DSW een collectieve zorgverzekering aanbieden aan inwoners met een laag inkomen. De gemeente kwam tot een overeenkomst met de verzekeraar om bestaande afspraken te verlengen.

Geplaatst op vrijdag 21 december 2018

De gemeente Harderwijk zal in samenwerking met zorgverzekeraar Zilveren Kruis een collectieve zorgverzekering aanbieden aan inwoners met een laag inkomen. Dit moet ervoor zorgen dat deze doelgroep beter verzekerd is, tegen een lagere premie.

Meer nieuws
Ons pand Verzekeraar.nl
Vergelijk, kies en bespaar
Contact
Over Verzekeraar.nl:
Zij gingen u voor

Aantal vergelijkingen
door bezoekers in de
afgelopen 7 dagen:

13864
Vergelijk op Verzekeraar.nl o.a.: Monuta ANWB Ohra Inshared Centraal Beheer Achmea Unive Hema