De Zorgpremies van 2020 zijn bekend! 16 zorgverzekeringen Bekijk Zorgpremies! Vanaf
€ 107

Zorgverzekering bijna twee keer duurder geworden

Bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 werd er gesproken over doelen als het verbeteren van de toegankelijkheid, de betaalbaarheid en de houdbaarheid. Het lijkt er echter op dat hier weinig van terechtgekomen is, aangezien de verzekeringen bijna twee keer duurder zijn dan net voor de invoering.Dinsdag 15 november
Een gemiddeld huishouden is ongeveer €1134 meer per jaar gaan betalen. Bovendien is de basisverzekering behoorlijk uitgekleed en is men dus eigenlijk dubbel duurder uit. Het lijkt er wat dat betreft op dat de invoering van het nieuwe zorgstelsel niet gebracht heeft wat er ooit beloofd is.

Basisverzekering is uitgekleed
Ondanks dat de premies voor de zorgverzekeringen flink omhoog zijn gegaan lijkt het basispakket juist veel minder uitgebreid geworden. Zo worden de eerste 20 behandelingen bij de fysiotherapeut bijvoorbeeld niet langer vergoed voor chronisch zieken en worden een aantal geneesmiddelen als slaapmiddelen, maagzuurremmers en antidepressiva over het algemeen niet meer vergoed. Verder is ook het trekken van een tand of een kies bij de kaakchirurg tegenwoordig voor onze eigen regeling. Het lijkt er wat dat betreft op dat we meer zijn gaan betalen voor een verzekering die ons aan de andere kant juist minder te bieden heeft.

Alle lagen hebben het minder
Het is bovendien opvallend dat zowel de lage, de midden als de hoge inkomens er op achteruit gegaan zijn. Zo hebben de lage inkomens te maken met een zorgtoeslag die ontoereikend is en verder wordt afgebouwd. De middeninkomens betalen een hoger eigen risico en daarnaast een dure aanvullende verzekering, terwijl de hoge inkomens een fors verhoogde inkomensafhankelijke bijdrage dienen te betalen. Wat dat betreft lijkt het erop dat de verzekeringen massaal duurder zijn geworden en dat de kosten van de medische zorg juist ontzettend hard opgelopen zijn in de afgelopen jaren.

Stijging bij basisverzekering en aanvullende polis
Ook valt de stijging van de premie niet specifiek toe te wijzen aan de basispolis of de eventuele aanvullende verzekering. De afgelopen tijd is de basisverzekering ruim 20% duurder geworden, terwijl de premie van de aanvullende verzekering zelfs met meer dan 40% is gestegen. Vooral het afschaffen van de teruggave bij no-claim en het invoeren van het wettelijk eigen risico hebben ervoor gezorgd dat de kosten flink zijn toegenomen. Zowel alleenstaanden als gezinnen dienen op deze manier veel meer te betalen voor hun zorgverzekering, terwijl het nieuwe zorgstelsel dat juist tegen had moeten gaan.

Eigen risico en no-claim korting
Ondanks dat eigenlijk iedereen lijkt te weten dat de zorgkosten flink toegenomen zijn zit er zelfs nog een adder onder het gras. Zo was er voorheen sprake van een no-claim korting voor mensen die geen gebruik maakten van de zorg. Zij kregen op die manier een bepaald bedrag van hun premie terug. Tegenwoordig is er sprake van een wettelijk eigen risico, waardoor de eerste kosten juist zelf betaald dienen te worden. Bovendien is het eigen risico ooit wettelijk vastgesteld op €150, maar bedraagt dat in 2012 al €220 en is de zorgverzekering dus onzichtbaar duurder geworden.

Oorzaak van de stijging
Het lijkt erop dat de stijging van de zorgkosten vooral wordt veroorzaakt door de vergrijzing die plaatsvindt binnen Nederland. Daarnaast zorgen ook de medisch-technologische ontwikkelingen voor hoge kosten en gaan steeds meer mensen gebruik maken van de zorg, waardoor de consumptie toeneemt. Al deze effecten zorgen er samen voor dat zorgverzekeraars genoodzaakt zijn de premies verder te verhogen of bepaalde dekkingen uit het pakket te halen die er eerder juist in waren opgenomen. Uiteindelijk dienen de kosten te worden betaald door middel van de premie en zoeken de zorgverzekeraars dus naar verschillende wegen om dat voor elkaar te krijgen.
iPad actie iPad winnen?
Deel uw ervaring en maak automatisch kans op een iPad 3!

Deel zelf uw ervaring
Handige informatie De gemiddelde op Verzekeraar.nl scoort een 0 (2221 ervaringen) en kost € 0 p/m.

Vergelijk

Handige links:
Laatste nieuws
Geplaatst op dinsdag 1 oktober

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.

Geplaatst op dinsdag 24 september

Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.

Geplaatst op dinsdag 1 januari

Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...

Geplaatst op donderdag 27 december

Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...

Geplaatst op dinsdag 25 december

Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.

Ons pand Verzekeraar.nl
Vergelijk, kies en bespaar
Contact
Over Verzekeraar.nl:
Zij gingen u voor

Aantal vergelijkingen
door bezoekers in de
afgelopen 7 dagen:

16178
Vergelijk op Verzekeraar.nl o.a.: Monuta ANWB Ohra Inshared Centraal Beheer Achmea Unive Hema