Geen eigen risico stoppen met roken bij ONVZ Zorgverzekering
Tijdens het ONVZ Aan Tafel webseminar dat vandaag gehouden werd in Nieuwspoort, wees André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), op het belang van preventie. Vervolgens maakte ONVZ Zorgverzekeraar bekend om het eigen risico dat normaliter geldt voor een behandeling om te stoppen met roken, niet in rekening te brengen.
Dinsdag 11 september
Werkgevers
Volgens Erno Kleijnenberg, ONVZ-bestuursvoorzitter, zijn er kansen voor werkgevers. “Er zijn veel verzekerden die zich bij collectieve contracten van werkgevers aansluiten. Voor werkgevers zou het mogelijk zijn om programma’s op te stellen die de gezondheid van hun werknemers positief beinvloeden. Op deze manier kunnen werkgevers in de toekomst van zowel personeel als onderneming investeren.”
ONVZ: Geen eigen risico bij preventieve behandelingen
Ook in het basispakket van de zorgverzekering werkt de preventie door. De Kunduzcoalitie is tot het akkoord gekomen om behandelingen bij de diëtist en om te stoppen met roken te vergoeden vanuit het basispakket. De kans is echter zeer groot dat verzekerden zullen moeten betalen voor deze preventieve behandelingen, omdat het eigen risico in 2013 wordt verhoogd naar 350,- euro. Jean-Paul van Haarlem, ONVZ-bestuurder, maakte bekend dat de ONVZ Zorgverzekering vanaf 1 januari 2013 geen eigen risico int voor deze preventieve maatregelen. “Deze maatregelen zijn van groot belang. De gemeenschap bespaart hierdoor geld en de vitaliteit van onze klanten zal sterk verbeteren. Wij, als verzekeraar, moeten dat zoveel mogelijk zien te ondersteunen.”
Vitaliteit
De vitaliteit van haar klanten is voor ONVZ zeer belangrijk. Het voorkomen van zorg is daarom ook een belangrijke doelstelling voor de zorgverzekeraar. ONVZ zegt het jammer te zullen vinden als haar klanten geen gebruik maken van preventieve maatregelen enkel omdat zij de kosten van het eigen risico vrezen. Om die reden is ONVZ de eerste verzekeraar die bekendmaakte geen eigen risico te zullen rekenen voor dergelijke behandelingen.
Vergelijk
Handige links:
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.
Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.
Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...
Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...
Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.